Responding to Greetings During Hallel | Sheilot

Responding to Greetings During Hallel

Question

Hello, If a person has recited the blessing over Hallel and is reading it (alone), and his friend addresses him, can he respond?

Answer

Hello and a good month

The Shulchan Aruch states that one may respond to someone who greets him. 

However, the Aruch HaShulchan writes that this applies only to those who follow the Shulchan Aruch, where no blessing is recited over half-Hallel. But according to the Ashkenazi custom, where a blessing is recited over Hallel on Rosh Chodesh, one should not interrupt to greet. 

However, the poskim have already written that in our times, when it is not customary to greet and respond to greetings during prayer, it is forbidden. 

Answered 10 February 2024 How answers are reviewed
Answered by
Answers questions at Rav Amram Fried's Beit Horaah
Smicha "Yoreh-Yoreh" (2012), Rav Amram Fried's Beit Horaah
Orach Chaim, Yoreh Deah
About the Rabbi

Source

Shulchan Aruch, Orach Chaim, Siman 422, סעיף 4. 

Aruch HaShulchan, same place, סעיף 10. 

Comments

Have an additional question on this topic or need clarification? Leave your comment below. (Please note that the comment will not be published but will be sent directly to the answering Rabbi for review and a private response)

Please sign up or log in to submit your comment