Future Planning on Shabbat | Sheilot

Future Planning on Shabbat

Question

Hello, is it permissible on Shabbat to discuss plans for a holiday? For example, where will we be on a certain holiday? What are the advantages of each place, etc., and how should one respond if the wife asks the husband about it?

Answer

Hello 

It is permissible to talk about plans that do not involve violating Shabbat. 

It is also permissible to say 'we will go to such and such a place', even if the intention is to travel there. 

Answered 18 December 2024 How answers are reviewed
Answered by
Answers questions at Rav Amram Fried's Beit Horaah
Smicha "Yoreh-Yoreh" (2012), Rav Amram Fried's Beit Horaah
Orach Chaim, Yoreh Deah
About the Rabbi

Source

Shulchan Aruch, Orach Chaim, Siman 307, סעיף 1
And speak not (Isaiah 58:13): that your speech on Shabbat should not be like your speech on weekdays; therefore, it is forbidden to say: 'I will do such and such a thing tomorrow' or 'I will buy such and such merchandise tomorrow'.

Mishnah Berurah, Sif Katan 1
(1) I will do tomorrow - specifically if it is something that is forbidden to do on Shabbat

Comments

Have an additional question on this topic or need clarification? Leave your comment below. (Please note that the comment will not be published but will be sent directly to the answering Rabbi for review and a private response)

Please sign up or log in to submit your comment