Wiping Wine with a Napkin | Sheilot

Wiping Wine with a Napkin

Question

Hello, A person poured wine from a bottle during Shabbat, and a little wine remained on the bottle itself, and the person's hand got wet. Is it permissible to use a napkin to absorb the drops/clean the hands, or is it prohibited due to dyeing the napkin?

Answer

Hello 

According to the Shulchan Aruch, it is prohibited, but many authorities permit it since it is done for cleaning and not for dyeing. 

Contemporary authorities have written that even according to the Shulchan Aruch, it is only prohibited with a cloth napkin, but with a paper napkin, which is not typically dyed, it is permissible to wipe the wine. 

Answered 12 May 2024 How answers are reviewed
Answered by
Answers questions at Rav Amram Fried's Beit Horaah
Smicha "Yoreh-Yoreh" (2012), Rav Amram Fried's Beit Horaah
Orach Chaim, Yoreh Deah
About the Rabbi

Source

Shulchan Aruch, Orach Chaim, Laws of Shabbat, Siman 320, סעיף 20
One must be careful not to touch one's clothes or tablecloth with dyed hands, due to dyeing.

And there, Mishnah Berurah, סעיף קטן 59. 

Comments

Have an additional question on this topic or need clarification? Leave your comment below. (Please note that the comment will not be published but will be sent directly to the answering Rabbi for review and a private response)

Please sign up or log in to submit your comment