Bathing in honor of Shabbat for one who fasts on the Ninth and Tenth of Av | Sheilot

Bathing in honor of Shabbat for one who fasts on the Ninth and Tenth of Av

Question

Is it permitted for someone who fasts on the Ninth and Tenth of Av to bathe this year in honor of Shabbat?

Answer

Shalom!
He’s allowed to bathe.
[Bathing in honor of Shabbat is a commandment, and the fast is a stringency].

Answered 26 July 2023 How answers are reviewed
Answered by
Answers questions at Rav Amram Fried's Beit Horaah
Smicha "Yoreh-Yoreh" (2012), Rav Amram Fried's Beit Horaah
Orach Chaim, Yoreh Deah
About the Rabbi

Source

Shulchan Aruch, section Orach Chaim, chapter 260, paragraph

Comments

Have an additional question on this topic or need clarification? Leave your comment below. (Please note that the comment will not be published but will be sent directly to the answering Rabbi for review and a private response)

Please sign up or log in to submit your comment