החלפת מקום לאבל בבית הכנסת כשבניו ישבו לפניו
שאלה
אבל שאביו נפטר, שדינו צריך לשנות מקום בבית הכנסת, והרגילות בכל השנה שבניו מתפללים לצידו. ולכך אם יחליף את מקומו בביהכנ"ס וישב יותר רחוק מהארון קודש, בניו ישבו כמה שורות לפניו בבית הכנסת, האם יש בזה בעיה? (אין אפשרות להחליף מקום לכל המשפחה)
תשובה
אין בעיה הלכתית שהבן יישב לפני אביו במרחק ד' אמות ממנו, והמנהג להקל במקומות קבועים בבית הכנסת להתיר לשבת לפני האבא אפילו בתוך ד' אמות, כפי שלא מקפידים לשבת לצידי האב.
מקור
אמרי' בגמרא ברכות דף כז עמוד א "אמר רב יהודה אמר רב: לעולם אל יתפלל אדם לא כנגד רבו ולא אחורי רבו" וכתב השו"ע באו"ח סימן צ' סעיף כד וביו"ד סימן רמב סעיף טז שה"ה אסור לבן לישב לפני רבו משום שהוא ביזיון לרבו. וכתב המשנ"ב סימן צ' ס"ק ע"ב בשם החיי אדם שה"ה אביו. וכתב הרמ"א "יש אומרים דכל זה לא מיירי אלא להתפלל ביחיד, אבל בצבור אם כך הוא סדר ישיבתו, אין לחוש אם מתפלל לפניו או אחריו"
אלא שמבואר שם בשו"ע שאם רבו רחוק ממנו ד' אמות אין בזה ביזיון, מכיוון שהביזיון שאחוריו לרבו, וזה אינו ניכר כ"כ. ולכך אף אם אין אחוריו לאביו, מ"מ כיוון שצריך להתרחק שיעור של ד' אמות, בשביל שייחשב כריחוק מקום, אין בכך איסור. ועוד שכבר כתב הרמ"א שהמנהג להקל בזה במקומות קבועים בציבור. וכן המנהג שאב מתפלל בצד בנו ואין מקפידים בדבר.
הערות
יש לכם שאלה נוספת בנושא זה או שאתם זקוקים להבהרה? השאר את תגובתך למטה. (שימו לב שהתגובה לא תפורסם אלא תישלח ישירות לרב המשיב לעיון ולתגובה פרטית)
הפכו לשותפים שלנו בתמיכה ובהפצת התורה
עזרו לנו לענות על שאלות נוספות בצורה מהירה וטובה יותר
הצטרפו למשימה

החיבור שלכם להלכה השבועית
קבלו ידע מעשי בכל שבוע:
- שאלות ותשובות גהלכתיות מותאמות לכם
- הלכות שימושיות לחיים ולחגים